Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Chronische nierschade

19 september 2023 @ 18:00 - 22:30

Gratis – €39.50

Chronische nierschade is een probleem waar we als vasculair geneeskundigen dagelijks mee worden geconfronteerd. Zijn het niet onze eigen patiënten dan is het wel iemand anders die daarover wil overleggen. De relatie tussen zoutgebruik en nierschade is ons alom bekend. In recente onderzoeken is ontdekt dat zout zich onder de huid kan ophopen en dat bij mensen met chronische nierschade meer zout in en onder de huid wordt opgeslagen dan bij anderen. Dit depot werkt als een soort buffer. Maar wat gebeurt er nu bij chronische nierschade – is de buffer dan beschadigd? Prof. Liffert Vogt weet daar alles over. Hij zal ons de relatie tussen zoutconsumptie, bloeddruk en nierschade helemaal uit de doeken doen.

Vervolgens is het belangrijk om op een rijtje te hebben waar we allemaal op moeten letten om de progressie van de nierschade af te remmen en vooral wie welke behandeling moet krijgen. Dat SGLT2-remmers daar een belangrijke rol in vervullen zal u niet ontgaan zijn. Wat is nu de precieze plaatsbepaling van deze middelen, want daarnaast hebben we ook nog RAS-remmers, diuretica en de (non-steroidale) MRA’s niet te vergeten. Prof. Marc Hemmelder gaat hier in zijn presentatie op in. Hij zal ons zoveel mogelijk handvatten geven voor de dagelijkse praktijk en misschien wel een inkijkje geven in de te vernieuwen richtlijn ‘chronische nierschade’.

Naarmate de nierschade vordert neemt het aantal medicamenten dat we voorschrijven vaak flink toe. Dr. Floris Vanmolkot zal met ons de farmacologische valkuilen bespreken. De nieuwe middelen ter preventie van chronische nierschade hebben ‘eigen’ bijwerkingen. Maar hoe zit het met de interactie met antihypertensiva, statines of colchicine? Ik ben benieuwd naar zijn afwegingen.

Kortom, weer een hele informatieve Vascular Rounds MUMC+ met allerlei praktische handvatten. We kijken er naar uit en hopen jullie allemaal weer te ontmoeten de 19e in de ECI cultuurfabriek te Roermond.

Collegiale groet,
Renske Olie, Roger Rennenberg, Bram Kroon,
Internist – vasculair geneeskundigen Maastricht UMC+

Gegevens

Datum:
19 september 2023
Tijd:
18:00 - 22:30
Kosten:
Gratis – €39.50

Organisator

Vascular Rounds MUMC+
Telefoon
00316 456 46 480
E-mail
info@vascular-rounds-mumc.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

ECI cultuurfabriek Roermond
ECI 13
Roermond,6041 MANederland
+ Google Maps
Telefoon
0475-317171
Bekijk de site van Locatie

Tickets

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Tickets zijn nog niet beschikbaar